Ουκρανία: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 της ΕΕ

Βαρύ το κλίμα από την πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί επί ημέρες πάνω από την Ουκρανία. Η διπλωματική κούρσα για την αποκλιμάκωση της έντασης αν και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση δεν έχει αποδώσει καρπούς με όλους τους εμπλεκόμενους να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ΕΕ βρίσκεται επί μέρες σε «κόκκινο συναγερμό» με τους ηγέτες των χωρών μελών να συμμετέχουν σήμερα στη έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Η Ουκρανία ενδέχεται να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Τελευταίο επεισόδιο στo θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι αρχικές δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία.

Ο Βαντίμ Πριστάικο επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας (BBC Radio 5 Live) για το εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος απάντησε: «Θα μπορούσαμε, ειδικά εάν απειλούμαστε κατ’αυτόν τον τρόπο, εάν εκβιαστούμε από αυτό και εξωθηθούμε σε αυτό».

Η δήλωση αυτή του Πριστάικο έρχεται κόντρα στα λεγόμενα του εκπροσώπου του Ουκρανού προέδρου που πρόσφατα υπενθύμισε πως ο στόχος της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ενσωματωμένος στο Σύνταγμα.

Η Ουκρανία παραμένει πιστή στη φιλοδοξία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όπως αναφέρεται στο σύνταγμά της, δήλωσε ο Σεργκέι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters. «Αυτό φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στο σύνταγμα της χώρας, αλλά έχει την πλήρη υποστήριξη των αρχών και της κοινωνίας» είπε απαντώντας στην ουσία σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα στο BBC ο προεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία. 

Κατόπιν αυτού, ο Ουκρανός πρεσβευτής εμφανίστηκε πάλι σήμερα στο BBC για να διευκρινήσει τι εννοούσε: «Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε έναν πόλεμο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλούς συμβιβασμούς και αυτό κάνουμε στις συνομιλίες μας με τους Ρώσους. Αλλά αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το ΝΑΤΟ, που έχει ενσωματωθεί στο σύνταγματης χώρας». 

Η δήλωση του Πριστάικο δεν έμεινε ασχολίαστη από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ που τόνισε πως «η άρνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τις συνομιλίες για τις διασφαλίσεις που ζητά η Μόσχα». 

► Θυμίζουμε πως η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

Οι εγγυήσεις

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σύμφωνα με το Ria Novosti ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει σαφείς απαντήσεις στις προτάσεις για τις εγγυήσεις που ζητάει στα θέματα ασφάλειας. Κατά τη γνώμη του, η Δύση προσπαθεί να επικεντρωθεί σε δευτερεύοντα ζητήματα, ωστόσο, όπως αναφέρει το RN, ο Πούτιν θα συνεχίσει να επιμένει στα ζητήματα που έχουν τεθεί στα δυο έγγραφα που έχουν παραδοθεί σε Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν προυποθέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα, τόνισε ο Πεσκόφ, αλλά και «θετικά» σημεία, όπως η ύπαρξη καναλιών διαλόγου, αλλά κατα τα άλλα, είπε «οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο, στην ουσία βρίσκονται στον πάτο».

Στο Κίεβο ο Σολτς

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι προγραμματισμένο για σήμερα το ταξίδι του Γερμανού καγκελάριου στην Ουκρανία. Ο Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στο Κίεβο καθώς οι δυτικοί ηγέτες εκφράζουν ανησυχίες για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Την παραμονή του ταξιδιού στην Ουκρανία ο Σολτς είπε ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ρωσίας θα οδηγούσε σε «σκληρές κυρώσεις που έχουμε προετοιμάσει προσεκτικά και τις οποίες μπορούμε να θέσουμε άμεσα σε ισχύ».

Οι κυρώσεις

Στο μεταξύ, η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία.

«Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της σουηδικής εφημερίδας.

«Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.

«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. (Για παράδειγμα) δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε.

  • Σήμερα αναμένονται συναντήσεις του Βλ. Πούτιν με Σ. Λαβρόφ και Σ. Σοϊγκού
  • Στη συνάντηση με τον Ο. Σολτς, την Τρίτη, ο Βλ. Πούτιν θα θέσει το θέμα των διασφαλίσεων που ζητά η Μόσχα και τον αγωγό NordStream 2. 
  • Ο Βλ. Πούτιν θα δει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο στη Μόσχα την Τετάρτη 16/02, δηλαδή την ημέρα «ορόσημο» που έχει διαρρεύσει η CIA ως πιθανή για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 
  • Πριν το τελος της εβδομάδας συνάντηση Πούτιν – Λουκασένκο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί